top of page

EF-focussen

Iedere EF-focus bundelt begeleidingstechnieken die een EF-ondersteunende leerkrachtstijl in de hand werken, activiteiten die de EF’s van de leerlingen uitdagen en oefenen, en tips om de klasorganisatie EF-vriendelijker te maken.

cover_edited.png

EF-focus: Maak onbewust gedrag bewust!

In deze focus zoomen we in op hoe we de leerlingen bewust kunnen maken van hun executieve functies en deze meer gericht leren inzetten. We staan stil bij het effect van spiegelspraak, de succesfactoren van groeifeedback en hoe we de leerlingen meer kunnen leren te reflecteren.

EF-focus: Leer de leerlingen zelf stil te staan bij hun denken en gedrag.

In deze korte focus lichten we twee basisstrategieën toe, waarbij we onderzoeken hoe je deze meer in de klas kan integreren.

cover_edited.png
cover_edited.png

EF-focus: Het magische woord: rust

In kleine groepen sta je stil bij die elementen die jij in jouw klas wil integreren om meer rust te creëren: rusttussendoortjes; leren ombuigen van negatieve gedachten; stilstaan bij overgangsmomenten; de klasinrichting structureren en een mogelijke rusthoek. Nadien delen we de opgedane inzichten.

EF-focus: Krijg, richt en behoud de aandacht

Tijdens deze focus delen de leerkrachten hun eigen expertise over wat werkt en hoe ze dit meer kunnen inzetten. We reiken enkele tips en strategieën aan om de aandacht te richten en te behouden.

cover_edited.png
cover_edited.png

EF-focus: Stretch het werkgeheugen

We staan stil bij de werking van het werkgeheugen en enkele van de meest effectieve leerstrategieën. In kleine groepen maken we deze inzichten concreter en onderzoeken we hoe we deze aan de leerlingen kunnen aanleren.

EF-focus: Speel en daag de verschillende EF’s uit

Tijdens deze focus spelen de leerkrachten enkele van de gezelschapsspelen en/of smartgames die de executieve functies uitdagen? We gaan aan de slag met concrete begeleidingsvragen om de spelen gericht in te zetten.

cover_edited.png
cover_edited.png

EF-focus: Leer je leerlingen plannen en organiseren.

We staan stil bij de denkstappen en vaardigheden die de leerlingen nemen om een planning op te stellen en/of hun materiaal te organiseren. De leerkrachten nemen de eigen planningsdocumenten onder de loep om deze te verfijnen en de vaardigheden nog meer aan te leren in plaats van te verwachten.

bottom of page